Buszbaleset

A hírekben naponta lehet hallani, olvasni, hogy hol történtek személyi sérüléses közlekedési balesetek, melyek – sajnálatos módon – egyre gyakrabban végződnek súlyos személyi sérüléssel, illetve halállal. Számos tömegközlekedési balesetről hallunk a tv-ben rádióban, akár belföldi, akár külföldi esetekről. Rengeteg kérdés merül fel mindig az ilyen balesetekkel kapcsolatban az egészségügyi vonatkozásokon kívül. Vajon megkapják-e az utasok az őket illető jogos kártérítést? Kinek kell helytállnia? Mennyiben befolyásolja a kárrendezést a sofőr felróható magatartása? Mekkora kártérítést lehet kapni?

Mindenek előtt felhívjuk a figyelmet arra, hogy az utasok számára kártérítés akkor is jár, ha esetlegesen a szállítást végző cég, vagy személy balesetbiztosítást kötött rájuk. A buszbaleset fogalomköre különösen ott válik el más káreseményektől, hogy ebben az esetben egyszerre lényegesen többen szenvednek kárt.

Tény az is, hogy egyre több esetben a busz vezetőjének felróható magatartása okozza a balesetet, így sokan abban a hitben élnek, hogy ilyenkor a sofőrnek kell kifizetnie a keletkezett összes kárt. Azonban ez tévedés. Természetes az autóbuszoknak, ahogyan a többi közlekedési eszköznek is kell lenni kötelező felelősségbiztosításának, melyből következően a baleset okozta károk megtérítését innen is lehet igényelni.

Több buszbalesetből eredő kárrendezési eljárás során képviselt irodánk sikerrel Ügyfeleket, melyből következően szakmai tapasztalatunk egyedülálló ebben a körben. Fontos tudni, hogy az utasbiztosítás csak biztosítási szolgáltatási díjat fizet, azaz nem fedezi a baleset okozta károkat.

Szakmai tapasztalat, hatékonyság és eredményes képviselet jellemzi irodánkat. Ha jogi tanácsra vagy jogi képviseletre van szüksége irodánk szeretettel várja.

Tömegközlekedési baleset

Mindenek előtt fontosnak tartjuk elmondani, hogy a tömegközlekedési balesetek kártérítése azért eltérő, mert az utas sokkal kiszolgáltatottabb, mint egy személyautós balesetnél. Sajnálatos módon akár külföldön, akár itthon igencsak gyakori közlekedési baleseti forma.

Az esetek nagyrészében a jármű vezetőjének hirtelen fékezése, ami vagy más vezetéstechnikai hiba, vagy egy másik autó vezetője, esetleg gyalogos magatartása okozza a balesetet. Amennyiben az autóbusz vezetője hibázik, amelynek következtében folyamatosan hirtelen fékez, és amelynek során az utasok testi épségét veszélyezteti, ezért felelősséggel tartozik.

A hatályos közlekedési szabályok értelmében a tömegközlekedési jármű vezetője köteles a járművet a sajátosságainak megfelelően vezetni, de mint említettük gyakran előfordul az is, hogy a balesetet, vagy csak egy hirtelen fékezést egy másik jármű, vagy gyalogos magatartása okozza. Azonban bármilyen okfolyamat is vezetett a jármű vezetőjének hibájához, vagy bármilyen utason kívüli körülmény is okozta a balesetet Ön jogos kártérítési igénnyel léphet fel, vagyis tömegközlekedési eszköz sérültjeként Ön kártérítésre jogosult, ami nem egyezik meg az utasbiztosítással.

A vonaljegybe beépített utasbiztosítás csak minimális szolgáltatási díjat fizet, nem kártérítést. Kártérítést a tömegközlekedési eszköz üzemeltetőjétől lehetséges kérni, mégpedig teljes körűen. Ha Önt tömegközlekedési eszközön érte baleset, akkor javasoljuk, hogy haladéktalanul értesítse a jármű vezetőjét vagy a tömegközlekedési eszköz üzemeltetőjét és ragaszkodjon a jegyzőkönyv felvételéhez is. A későbbi bizonyítási nehézségek elkerülése érdekében erősen javasolt további tanúk adatainak rögzítése, valamint a rendőrség értesítése is. Javasoljuk továbbá a mentőszolgálat értesítését, mivel a későbbiekben ezzel szintén meg lehet előzni a bizonyítási nehézségeket.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!