Kártérítési eljárás

A kártérítési eljárás általánosságban több szakaszra osztható. Az eljárás időtartama elsősorban az ügy természetétől, annak komplexitásától, továbbá a károkozó (biztosító) hozzáállásától, valamint a károsult, illetve annak képviselője elképzeléseitől függ.

A kártérítési eljárás szakaszai:

  1. Van-e ügy?

Első lépésben megállapítjuk, hogy van-e ügy, azaz felmérjük a baleset körülményeit, a baleseti mechanizmust, mérlegeljük a rendelkezésre álló bizonyítékokat és körülményeket. Ezt követően ingyenes jogi tanácsadást nyújtunk a hozzánk forduló baleseti károsultaknak. A tanácsadás részeként megmondjuk, hogy a károsultnak van-e jogi lehetősége kártérítési igénnyel élni a károkozóval szemben, valamint milyen kockázatokkal kell számolnia.

  1. Megbízás

 Amennyiben a hozzánk fordult Ügyfél ügyvédi megbízást kíván adni részünkre, úgy ügyvédi irodánk korrekt ajánlatot tesz számára.

A balesetben sérült Ügyfelek részére minden esetben sikerdíjas konstrukciókat nyújtunk, így az Ügyfeleink csak akkor fizetnek ügyvédi munkadíjat, ha eredményesen végeztük a munkánkat! Ha Megbízónk elfogadja az ajánlatot, a megbízási szerződés aláírását követően haladéktalanul megkezdjük ügyének intézését, kárigényének összeállítását.

  1. Eljárás

A balesetben bekövetkezett sérülés és az ügy természetétől függően peren kívüli, illetve bírósági peres eljárásban képviseljük Ügyfelünk érdekeit.

A peren kívüli eljárásról érdemes tudni, hogy a kártérítés pontos összege az ún. végállapot kialakulása után határozható meg. Ez azt jelenti, hogy meg kell várni, hogy a balesetből eredő sérülés vonatkozásában további javulás várható-e. Így látni lehet, hogy a sérülés a későbbiekben milyen hátrányos következményeket, esetlegesen maradandó fogyatékosságot, illetve egészségromlást okoz Megbízónknak.

Amennyiben a peren kívüli egyeztetések nem vezetnek eredményre a károkozóval szemben, annyiban Ügyfeleink kártérítési igényét – természetesen Megbízóink döntésétől függően –  bíróság előtt érvényesítjük.

  1. Végrehajtás, felszámolás

 Sajnálatos módon egyre gyakoribb eset, hogy a károkozók még jogerős bírósági döntés alapján sem teljesítik a bíróság által megállapított kártérítést. Ezekben az esetekben a károkozókkal szemben végrehajtási, illetve adott esetben felszámolási eljárást kezdeményezünk.

 

Mivel ügyvédi irodánk sikerdíjas konstrukcióban dolgozik, így kölcsönös érdekünk, hogy maximálisan Megbízóink érdekeit képviseljük. Az elmúlt évek során kidolgozott innovatív és egyedi megoldásainkkal több olyan esetben értünk el eredményeket, ahol reménytelennek látszott bármifajta kártérítés behajtása a károkozóktól.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!