Külföldi balesetek

Az elmúlt évek során jelentősen nőtt a külföldi nyaralások száma, illetve egyre több honfitársunk dolgozik az Európai Unió területén. Ezen statisztikai adat emelkedésével egyenesen arányosan nőtt a külföldön balesetet szenvedő magyarok száma is. Sokszor halljuk, olvassuk a hírekben, hogy számos magyar embert ér baleset külföldön, azonban az ezt követő kártérítési eljárásokról már szinte semmit. Sokszor ugyanis maguk a károsultak sincsenek tisztában azzal, hogy külföldi balesetükből eredő káraikat ki is fogja megtéríteni számukra?

Mindenekelőtt fontosnak tartjuk elmondani, hogy az utazásaink előtt megvásárolt utasbiztosítás egy ilyen baleset esetén nem fedezi kárainkat. Az utasbiztosítás csak biztosítási szolgáltatási díjat fizet, azaz nem fedezi a baleset okozta károkat.

A legtöbb esetben lehetséges a külföldi károkozóval, vagy biztosítójával peren kívül megállapodni, de előfordulhat az is – amennyiben erre nincs lehetőség -, hogy polgári peres eljárásra van szükség. A nemzetközi magánjogi jogszabályok alapján lehet arra lehetőség, hogy a pert Magyarországon, magyar bíróság előtt indítsuk meg, illetőleg – bizonyos esetekben – külföldi jog alkalmazhatóságát is lehet kérni magyar bíróságtól. (Ez számos esetben lényegesen kedvezőbb lehet a magyar károsult számára.)

Az ún. Róma II. rendelet általános esete szerint „azon ország jogát kell alkalmazni, amelyben a kár bekövetkezik, függetlenül attól, hogy mely országban következett be a kárt okozó esemény, valamint függetlenül attól, hogy ezen esemény közvetett következményei mely országban vagy országokban következnek be.” Mindez azt jelenti egy példával érzékeltetve, hogy ha Ausztriában következik be kárunk, magyar állampolgárként a magyar bíróság előtt osztrák kártérítési jog alapján lehet peres eljárást folytatni.

Irodánk több éves tapasztalattal rendelkezik a különféle külföldi balesetekből eredő kártérítési eljárásokban, valamint hatékony és sikeres jogi képviseletet tud nyújtani Ügyfeleinek. Amennyiben jogi tanácsra, vagy eredményes képviseletre van szüksége keresse fel irodánkat, szeretettel várjuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!