Halálos baleset

Sajnos egyre több esetben találkozunk halállal végződő közlekedési vagy munkahelyi balesetekkel. Természetesen a pénz soha nem fogja enyhíteni a tragédia okozta fájdalmat, de igen is megkönnyítheti a továbblépést és megakadályozza, hogy a család kilátástalan anyagi helyzetbe kerüljön.

Ha a közlekedési vagy más balesetben az elhunyt személy vétlen vagy csak részben felelős, a hozzátartozók az elhunyt elvesztése miatt teljes kártérítésre számíthatnak.

Mire jogosult a balesetben elhunyt hozzátartozója?

Többféle kártérítési igény érvényesíthető egy halálos kimenetellel végződő baleset esetén. A hozzátartozók igényelhetnek vagyoni kártérítést, amelyet a tragikus balesettel kapcsolatban felmerülő kiadások megtérítésére fordíthatnak, mint például a temetési és utazási költségek.

A vagyoni kártérítés mellett a családtagok úgynevezett sérelemdíj (nem vagyoni kártérítés) igénylésére is jogosultakká válhatnak. Ennek mértéke nagyon sok mindentől függ. Ilyen lehet az életkor, a rokoni viszony foka, az elhunythoz fűződő kapcsolat mélysége, stb. Mindezek ellenére a kialakult ítélkezési gyakorlat egyfajta zsinórmértéket ad a hozzátartozók számára, így pedig megfelelő bizonyítási eszközök beszerzésével annak – relatíve szabályozott – maximuma elérhető.

 

Mind ezeken felül az elhunyt által eltartottak (például gyermek, idősebb szülő, házastárs) igényt tarthatnak ún. tartáspótló járadékra, melynek segítségével a halálos balesetben elhunyt személy kieset jövedelme pótolható.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!